Međugradski autobus

Međugradski autobus

 • CROBUS ZORA

  Zahvaljujući povećanju dužine vozila u klasi klasičnih 12-metarskih autobusa na dvije osovine za više od 300 mm najviše je profitirao putnički prostor. Stoga u klasičnoj konfiguraciji s 51 putničkim sjedalom njihov međusobni uzdužni razmak 750 – 770 mm omogućuje mnogo prostora za noge putnika.

  Duljina vozila 12,35 m omogućila je raskošan putnički prostor, a visinom 3,6 m balansira između linijskih i turističkih autobusa čime pomiruje odlična aerodinamička svojstva karoserije s visinom unutrašnjosti i veličinom prtljažnika dovoljnom za većinu prijevoznih potreba.

  Uz velike mogućnosti konfiguriranja opreme vozila s obzirom na različite potrebe prijevoznika upravo ta fleksibilnost primjene jedna je od njegovih glavnih prednosti po čemu na jedinstven način udružuje mnoge prednosti regionalnih, putničkih i turističkih autobusa.

  Uz činjenicu da je CROBUS ZORA proizveden kao iskoristiv u svakom trenutku, te da na taj način ne stvara trošak nego prihod, možemo naglasiti pomno odabranu dimenziju vozila ekonomičnog koncepta na dvije osovine, kao i za opći dojam vozila koje predstavlja idealan spoj vrhunske kvalitete i povoljne cijene što uz predviđeni dugi vijek eksploatacije obećava vrhunsku dugoročnu isplativost.

  Unatoč povećanoj duljini vozilo je vrlo okretno zahvaljujući velikom kutu zakreta prednjih kotača. Ekonomični kompaktni SCANIA motori postižu najviše ekološke norme prema ECE pravilima, serijski je opremljen automatiziranim SCANIA OPTICRUISE mjenjačem (bez papučice spojke) što povećava sigurnost, udobnost, ali i ekonomičnost vožnje, kao i dulji vijek mnogih mehaničkih sklopova s obzirom na različite stilove vožnje kad vozilom upravlja više vozača.

  Svojim svojstvima CROBUS ZORA na jedinstveni način udružuje europsku kvalitetu izrade i modernih tehničkih rješenja po povoljnoj cijeni uz velike mogućnosti primjene u prijevozu putnika različitih potreba.

  AUTOBUS CROBUS „ZORA“ dobio je europski tipski certifikat o ispravnosti vozila tzv. WHOLE VEHICLE TYPE APPROVAL (WVTA), vozila su opremljena sa svom potrebnom opremom prema ECE pravilima i propisima Centra za vozila Hrvatske.


 • Prostor vozača

  Udoban položaj vozača jamče velike mogućnosti ugađanja obruča upravljača po visini i nagibu, kao i sjedalo sa zračnim ovjesom uz mogućnosti ugađanja tvrdoće amortiziranja, zasebno ugađanje čitavog naslona ili samo njegovog gornjeg dijela po visini, podesive oslonce za laktove te mogućnost grijanja, ventilacije i okretanja sjedala po vertikalnoj osi.

  Armatura vozačke table izrađena je od kvalitetnih i elastičnih materijala koji upućuju na dugi vijek trajanja i jednostavno održavanje. Elegantno i kompaktno izvedena armatura osigurava dobru preglednost instrumenata i upotrebu prekidača.

  Vozački prostor je klimatiziran zasebno od putničkog prostora s automatskim ugađanjem zadane temperature.


 • Preglednost

  Odličnu preglednost dopunjuju veliki retrovizori s dodatnim elementima za mrtve kuteve, električnim ugađanjem i grijanjem, kao i zaslon za nadzor prostora stražnjih vrata ili prostora iza vozila prilikom vožnje unatrag preko kamera.


 • Prostor suvozača

  Sklopivo suvozačko sjedalo jamči nesmetan prolaz pored prednjih ulaznih vrata, raspolaže sigurnosnim pojasom u tri točke i sklopivim osloncima za ruke. Posebna pažnja posvećena je i udobnosti suvozačkog radnog mjesta na kojem veliki dio radnog vremena provodi drugi vozač, kondukter, stjuardesa ili turistički vodič.

 • Putnički prostor

  Kada je u pitanju upotrebljivost i udobnost, a na prvom je mjestu putnički prostor.

  Ergonomski oblikovana sjedala nude vrhunsku udobnost uz mogućnost ugađanja nagiba naslona i sklopive oslonce za laktove, dok mogućnost bočnog pomaka središnje postavljenih sjedala omogućuje dodatni prostor tokom putovanja, odnosno dovoljnu širinu središnjeg prolaza kod izlaska putnika. U klasičnoj konfiguraciji s 51 putničkih sjedala njihov međusobni uzdužni razmak 700-730 mm ostavlja mnogo prostora za noge putnika.

  Setovi iznad putnika nude korektnu mogućnost individualnog ugađanja ventilacije, osvjetljenja za čitanje, zvučnika, dok audio/video sustav „Actia“ nudi potpuni užitak putovanja. „Webasto“ sistemi grijanja i hlađenja također doživljaj putovanja čine još ugodnijim za sve putnike i posadu vozila. Za klimatizaciju unutrašnjosti brine radijatorsko grijanje s termostatskim ugađanjem i krovnim grijanjem, te više nego dovoljnim automatskim klima-uređajem snage 35 kW.

  U vozilo se neometano ulazi kroz dvoja ulazna vrata pune širine i visine zbog čega i gornji rub središnjih ulaznih vrata specifično zadire iznad donje linije bočnih prozora.

  Pomno su odabrane dimenzije visine, širine i dubine ulaznih stepenica uz promišljeno postavljene rukohvate za prihvat i dodatno osvjetljenje dok su vrata otvorena.


 • Prtljažni prostor

  Poklopci svih bočnih prtljažnika izvedeni su s klasičnim otvaranjem, dok poklopci glavnih prtljažnika između osovina opcionalno mogu biti izvedeni s paralelogramskim otvaranjem kao i sa centralnim zaključavanjem prekidačem na komandnoj ploči.

  AUTOBUS CROBUS „ZORA“ nudi raspon kapaciteta prtljažnog prostora od:

  • 7,1 m3 bez toaleta i s hodnikom
  • 5,9 m3 sa toaletom i s hodnikom
  • 8 m3 bez toaleta i s ravnim podom
  • 6,8 m3 sa toaletom i s ravnim podom

  Prtljažni prostor raspolaže i osvjetljenjem koje se aktivira prekidačem na komandnoj ploči s automatskim gašenjem kod pokretanja vozila ili nakon dužeg vremenskog perioda uzrokovano eventualnim zaboravljenim isključenjem od strane vozača.


 • Sigurnost

  Konstrukcija karoserije izrađena je od visokokvalitetnog čelika visoke čvrstoće, dok je vanjski dio karoserije obložen umjetnim materijalima male mase i potpuno otpornim na koroziju. Pri konstrukciji karoserije korišteni su najnapredniji računalni programi na tom području, a sigurnost je i praktično potvrđena na "ROLL OVER" testu.

  AUTOBUS CROBUS „ZORA“ dobio je europski tipski certifikat o ispravnosti vozila tzv. WHOLE VEHICLE TYPE APPROVAL (WVTA) izdan od mađarskog NKH, dok je za područje Republike Hrvatske od Državnog zavoda za mjeriteljstvo dobivena Potvrda o sukladnosti vozila.


Kontakt obrazac

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »