AZ Crobus potpisao izvozni ugovor vrijedan više od dvije milijarde kuna

Zagreb, 9. srpnja 2013. – Tvrtka AZ Crobus danas je potpisala desetogodišnji ugovor o isporuci autobusa za Republiku Irak u vrijednosti većoj od dvije milijarde kuna. U prvih pet godina ugovora ukupno će biti isporučeno 2000 autobusa. Tom je prilikom održano i službeno otvorenje tvornice u Sesvetskom Kraljevcu.

Tvornicu je službeno otvorio g. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU. Otvorenju su pristustvovali i ostali predstavnici Vlade Republike Hrvatske: gđa. Anka Mrak-Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja RH, g. Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva RH, g. Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta RH, g. Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova RH, g. Jerko Vukas, veleposlanik RH u Republici Irak, gđa Vedrana Gujić, savjetnica u kabinetu ministrice vanjskih i europskih poslova, g. Dražen Margeta, voditelj odjela za bilateralne poslove te g. Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba.

„Uistinu smo ponosni na ovaj posao, posebice što smo ga, pored ostaloga, dobili u konkurenciji sa renomiranim svjetskim tvrtkama. Isporuka međugradskog autobusa visoke i više klase je tek početak suradnje. Posebno se radi na razvoju minibusa i razvoju gradskog autobusa, a u budućnosti će iračkom tržištu biti ponuđen i turistički autobus kao i autobus za prijevoz osoba s invaliditetom kojeg su stručnjaci u Crobusu već razvili za europsko tržište. Sve u svemu, uvjereni smo da ćemo desetogodišnjim ugovorom brojku od 2000 autobusa uvelike premašiti i razviti još nekoliko vidova suradnje sa prijateljima iz Iraka.“ – izjavio je, prilikom potpisivanja ugovora, g. Pavo Zubak. Sa tim komentarom slažu se i predstavnici iračkih investitora, g. Kadhim Talib Ghazi Al-Sammary, direktor kompanije Đebel-Co g. Jasim Daher, voditelj Hrvatske gospodarske kuće u Iraku te g. Adnan Ahmed Razzen, generalni direktor za automobilsku industriju pri Ministarstvu industrije i minerala Republike Irak i g. Adeeb Shakir Shamkhi, direktor marketinga za direkciju automobilske industrije pri Ministarstvu industrije minerala u Iraku.

Do sada je u tvornicu i razvoj investirano 180 milijuna kuna te je plan nastaviti sa ulaganjem. Za početak će radna mjesta naći 60 djelatnika, a plan je da taj broj u sljedeće dvije godine naraste na 180. Kako je u planu razvoj što više sklopova s domaćim kooperantima posao će naći dodatnih 100 djelatnika.

Tvrtka AZ Crobus kao dio Zubak Grupe sa radom je započela 2006. godine. Glavna djelatnost je i projektiranje i proizvodnja autobusa. Na pogonskoj grupi SCANIA je isprojektiran, dizajniran i proizveden međugradski autobus visoke klase. Projekt je rađen potpuno samostalno i rezultat je rada hrvatskih stručnjaka. Prototip je nakon uspješnog testiranja i dobivanja svih europskih certifikata i homologacije, javnosti pokazan 2010. godine. Tvornica je građena po najvišim ekološkim standardima što podrazumijeva već izrađenu studiju utjecaja na okoliš te redovita mjerenja kvalitete zraka i buke. Rezultati svih mjerenja daleko su ispod granica dozvoljenih EU normama. Pored međugradskog autobusa sa 49 ili 51 sjedišta, ovisno o opremi, ističe se i prototip autobusa namijenjenog za prijevoz osoba sa invaliditetom. Radi se o proizvodu sa desnim volanom namijenjenom za sada za englesko tržište.

Kontakt informacije:
Goran Marinov, koordinator PR projekata
e-mail: goran.marinov@oryx-grupa.hr
tel: 00 385 1 2030 245

Povratak

Povezani sadržaj

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »